Geschiedenis




Het Bedrijf.

Lang, soms zelfs eeuwen, voor de commerciële boerderijhertenhouderij begon, waren er jagers-edellieden die in afgesloten gebieden herten hielden. Deze herten werden volgens eigen criteria geselecteerd en veredeld, soms werden wilde herten uit streken, waar de herten van nature uit interessante kenmerken vertoonden, ingebracht. Zo ontstonden er parken waar herten op gewicht, op karakter, op gewei of op lichaamsbouw geselecteerd werden. Dit werk hebben we sinds 1992 verder gezet.


Cervus elaphus hippelaphus, het zwaarste edelhertenras, kwam het meest voor in deze parken. Zij onderscheidden zich enorm van de veel kleinere Schotse of Noorse edelherten bijvoorbeeld. In deze parken gebeurde het ook wel eens dat iemand marals of wapitis binnenbracht. In welke mate zij zich vermengden met de 'eigen' edelherten was niet altijd duidelijk, daar waar er vermenging plaatsvond, ontstond over de jaren heen een eigen stam soms durft men zelfs spreken van een eigen ras.


In het kielzog van de succesvolle vleesafzet van een afslachtingsprogramma van wilde herten in Nieuw-Zeeland werden de eerste edelhertenboerderijen opgericht. Het spreekt vanzelf dat de 'onbewuste' pioniers van de hertenparken plots veel interesse en geld kregen voor hun werk.








Jaarlinghinde begin mei



Menigmaal verbouwde hoeve sinds 1880 is nu de thuisbasis voor de edelherten
In 1992 startten wij onze boerderij op. Wij brachtten edelherten samen uit één park en twee boerderijen; geselecteerd volgens de strengste gezondheidscriteria: meer dan de wettelijke testen + niet alleen een quarantaine bij de uitvoer maar ook bij de invoer. Ook deze boerderijdieren vonden hun oorsprong in parken, nl.: Hamm Court, Warnham, Whittlebury, Woburn (allen Engels), Glaadt, Panorama, Festl (Duits), Prince Reuss III Rosegg, Jaegersborg, Glixtens (Hongaars) en ook Barony College. Uit de invoer van herten selecteerden we de beste. Wij combineren nu de interessantste kenmerken van de verschillende (= plusiores) parken met elkaar, vandaar onze naam PARKCOPLUS.

We selecteerden enkele tientallen van de beste herten uit honderden. Vanuit deze dieren kan uitermate goed een moederlijn worden opgebouwd of via een goede dekbok de eigen herten verbeterd.


Onlangs deden wij voor verschillende hertenkwekers bloedtesten, vaccinaties en wegingen met het oog op een transport naar het buitenland. Hierin kwam tot uiting dat onze minste herten zo goed waren dan hun beste. Halfzussen en halfbroers van onze herten behaalden vaak eerste prijzen op competities van karkassen en werden soms verkocht als kweekmateriaal voor honderdduizenden halfbroers van onze herten behaalden vaak eerste prijzen op competities van karkassen en werden soms verkocht als kweekmateriaal voor tienduizenden Euro's aan Nieuw-Zeelanders.

Van al onze herten wordt de afstamming bijgehouden en de vererving van interessante factoren nagegaan.


De mensen.

Herten zijn mooie dieren. Ze passen ook bij onze moderne voedingsgewoonte.

Achter de boerderij zit echter meer: er zit een cultuurfilosofie achter die hoop en perspectief geeft aan deze wereld. Ons mens- en wereldbeeld kantelt via de boerderij tracht Je vindt hierover meer op onze website onder het educatief gedeelte.

Het is ook de bedoeling om de boerderij te gaan beheren met een coöperatie. De interesse hiervoor groeit. Het zal in de volgende jaren meer vorm krijgen.

Het was ook niet mogelijk geweest zonder de steun van mijn gezin, familie, vrienden, collega's … Hierbij mijn oprechte dank aan al deze mensen.

Zie ook: Toekomstleerpad en op Wandelroute.








Cisse Vleminckx,
Stichter en Bedrijfsleider